Wie zijn wij

Anneke Jansen van Hiernumaals afscheidszorg

Anneke

Van mijn Friese vader en Twentse moeder kreeg ik mijn naam: Anneke Jansen. Geboren in Enschede maar getogen in Baarn. Mijn hele jeugd ben ik opgegroeid in het mooie Baarn in een warm gezin met mijn ouders en twee zussen. Nog steeds woon ik met veel plezier samen met mijn man en twee zonen in Baarn.

Na jaren gewerkt te hebben als office/hrm manager bij een werving- en selectiebureau en een consultancybureau heb ik een overstap naar de uitvaartbranche gemaakt. De uitvaartbranche had altijd al mijn aandacht. Dit werd extra versterkt nadat mijn vader tijdens de avondklok in de lockdown coronaperiode overleed aan de ziekte van Alzheimer. Door zijn dood ervaarde ik hoeveel troost je kunt halen om een afscheid te kunnen regelen wat bij de overledene past.

Mijn hart gaat ook uit naar mensen met een beperking, bijvoorbeeld door dementie of afasie. Door mijn vader leerde ik op een andere manier te communiceren, vanuit je hart. Een wijze les uit het lievelingsboekje van mijn vader ‘De kleine Prins’: ‘het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar’. Sinds 20 maart 2023 heb ik het dementievriendelijke keurmerk gehaald. Momenteel is Hiernumaals de eerste officiële gecertificeerde dementievriendelijke uitvaartbegeleidster in de regio Baarn, Soest en omstreken. Lees hier meer over dementie en ons maatwerk plan.

Ons doel is om terug te kunnen kijken op een perfect geregeld afscheid waarbij Tamara en ik met creativiteit en een frisse blik de nabestaanden meehelpen om die dag bijzonder te maken.

Naast mijn creativiteit ben ik een kei in organiseren, met oog voor detail, sociaal vaardig, open, behulpzaam, enthousiast en ondernemend. Het belangrijkste, vind ik, dat ik meewerk aan een uniek en mooi afscheid. Mijn kracht hierbij is om samen met de nabestaanden de unieke persoon van ieder mens te laten zien. Een ode aan de overlevende in het hier en nu, een levende herinnering met een lach en een traan.

Dementievriendelijk keurmerk

Tamara Donkervoort van Hiernumaals afscheidszorg

Tamara

Ik, Tamara Donkervoort-van de Merwe, ben geboren en getogen in een zeer liefdevol gezin aan een van de mooiste begraafplaatsen en het oudste crematorium van Nederland, Driehuis Westerveld. Vanaf mijn studietijd werd het prachtige Haarlem mijn thuis, tot ik voor de liefde verhuisde naar het eveneens prachtige Soest (geen zee, wel hele mooie duinen). Hier woon ik ruim veertien jaar met heel veel plezier samen met mijn man Marco en onze zoon Mels.

Via de horeca rolde ik het HR-vak in. Ruim twintig jaar heb ik diverse management en directierollen in de arbeidsbemiddelingsbranche vervuld. Gastvrijheid, organisatie, ondernemerschap en verbinding zijn voor mij echt sleutelwoorden. Ik ben van nature een nieuwsgierige, sociale en spontane persoonlijkheid die oprecht is geïnteresseerd in de mens achter de persoon. Wat drijft je in het leven en waar word je echt gelukkig van, zijn vragen die ik anderen en mijzelf altijd stel. Niets is mooier om iemand te helpen worden wie je echt bent. Dat geldt voor het vinden van een passende baan, maar ook voor het vormgeven van een passend afscheid.

Net zoals iedereen kwam ik, naar mate ik ouder werd, meer in aanraking met afscheid nemen en ook met de dood. Ik heb mij vaak oprecht verbaasd over de standaardisatie en het gebrek aan creativiteit van de meeste uitvaarten waar ik bij aanwezig mocht zijn. Na afloop dacht ik vaak wiens leven hebben we nu echt herdacht en gevierd? Dat moest toch beter kunnen.

Afgelopen jaren verloor ik vele naaste dierbaren, waaronder een zeer goede vriend en mijn eigen allerliefste vader, na een lang ziekbed. Mijn vader omarmde niet alleen zijn leven, maar ook zijn naderende dood en gaf ons daarmee een hele waardevolle levensles: nadenken over de dood maakt je bewust van het leven. En hoewel verdriet domineerde, ontstond uit al die tranen een mooi toekomstplan. Uit eerste hand leerde ik immers dat een mooi afscheid, geheel in lijn met het leven van je overleden geliefde, zo belangrijk is voor het verwerken van je verdriet. En daar wilde ik voor mijzelf betekenisvol werk van maken. Door andere mensen te helpen (al bij leven) losser met de dood en afscheid nemen om te gaan. En door een afscheid meer vorm te geven vanuit hoe iemand in het leven staat. Want dat maakt een uitvaart authentieker en echt uniek en bijzonder. Op een manier die vaak net even anders dan anders is en daarmee veel persoonlijker en waarbij vooral het leven gevierd wordt. Zodat mensen zich veel meer herkennen in de persoon om wie het gaat. Dat geeft troost en kracht.

Van nabestaanden hoorde ik te vaak ‘als ik had geweten dat dat ook mogelijk was, had ik…’ Dit bevestigde mijn beeld hoe belangrijk goed afscheid nemen is. Ik ben daarom in het diepe gesprongen en heb mijn diploma's voor uitvaartbegeleider en pieteitsvolle verzorging behaald. En ben Hiernumaals afscheidszorg gestart. Na anderhalf jaar kruiste Anneke mijn pad en hebben we onze krachten gebundeld. Samen zijn we immers veel sterker. Net als Anneke heb ik in het voorjaar van 2023 het keurmerk dementievriendelijke uitvaartbegeleidster behaald, waarmee Hiernumaals de eerste gecertificeerde uitvaartorganisatie in Soest, Baarn en omgeving is.

Ik wil mensen graag inspireren dat afscheid nemen anders kan en mag. Ik ga graag naast jou staan om het afscheid van jou of je naaste vorm te geven en perfect te organiseren. Bij leven of daarna, dag en nacht, met een lach en een traan, zodat de mooie herinnering blijft.