Opbaren

Thuis in de vertrouwde omgeving opbaren van je geliefde is bijzonder en voor veel mensen erg fijn. Je hebt je naaste dan nog dicht bij je. Dag en nacht kun je nog bij elkaar zijn en je regelt zelf wie er langskomt en wanneer. Het opbaren kan plaatsvinden in de woon- of slaapkamer, maar ook in een werkplaats, serre of tuinhuisje. Je kunt hier je eigen sfeer creëren.

Vind je het fijner om gebruik te maken van een uitvaartcentrum? Dat kan vanzelfsprekend ook. Er zijn centra met een 24-uurs kamer, je hebt dan dag en nacht toegang tot je geliefde.

Koeling

Om het lichaam van de overledene zo goed mogelijk te houden, wordt bij het opbaren meestal een koeling gebruikt. Wij komen elke dag even langs om te checken of de opbaring goed verloopt.

Thanatopraxie (lichte balseming)

Soms kiezen mensen ervoor om hun geliefde licht te balsemen. Er wordt dan een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht om de bacteriën tijdelijk te verdoven. Het voordeel van deze thanatopraxie is dat het lichaam niet zo koud aanvoelt en er natuurlijker uitziet. De omgeving van de overledene mag ook op kamertemperatuur blijven, wat bij het thuis opbaren fijn kan zijn. Deze behandeling is zowel thuis mogelijk als in een uitvaartcentrum.

Klik hier voor meer informatie over thanatopraxie

Op deze site staat een prachtig filmpje over Leonoor Pauw waarin haar man en kinderen uitleggen wat Thanatopraxie voor het gezin heeft betekend.