Het afscheid

Zelfs als een overlijden eraan zit te komen, overvalt het echte afscheid vaak alsnog. Dat kan zorgen voor verwarring of een paniekerig gevoel. We geven je daarom graag houvast. Dit door een indruk te geven waar je op de dag van overlijden mee te maken krijgt, zoals het verzorgen van degene die je zo lief is en het opbaren.

verzorgen en opbaren na overlijden Hiernumaals Soest en Baarn

De dag van het overlijden

Dag 1 Verzorgen en opbaren

De wereld staat opeens stil. Je geliefde is overleden…neem vooral eerst de tijd die je nodig hebt om te beseffen wat je overkomt.

Bel ons na vaststellen van overlijden door huisarts

Pas als jij en de andere nabestaanden eraan toe zijn, bel je de huisarts om het overlijden vast te laten stellen. De huisarts komt langs en stelt een verklaring van overlijden op. Als de arts is geweest, dan kun je ons altijd bellen, wij zijn 24/7 bereikbaar, dus ook ‘s nachts. In dit telefoongesprek bespreken we kort wat er op dat moment nodig is en wanneer we bij je aan huis komen. Wanneer we bij je zijn, bespreken we als eerste de verzorging en de opbaring van je geliefde.

Laatste zorg thuis

Het is goed om te weten dat de laatste zorg thuis kan plaatsvinden. En dat wij die voor je kunnen verzorgen. Daar zijn we speciaal voor opgeleid. Natuurlijk mag je hierbij helpen. Dat moedigen we zelfs aan. Want hoewel het vaak spannend lijkt, geven de meeste mensen aan het zeer fijn te vinden om dit voor hun geliefde te kunnen doen. Al is het maar het kammen van de haren. Niets hoeft en alles mag. Alleen toekijken mag ook. Deze laatste verzorging is een mooi en bijzonder ritueel. Het lichaam van je geliefde krijgt nog een laatste keer alle aandacht die het verdient. Stap voor stap leggen we uit wat we gaan doen. We wassen en verzorgen het lichaam en trekken de kleding aan die jij en andere nabestaanden zorgvuldig met elkaar hebben gekozen. Thuis, in alle rust, afscheid nemen van een goed verzorgde geliefde is van onschatbare waarde voor de rouwverwerking.

Keuze voor het opbaren

Misschien heb je al nagedacht over waar je jouw geliefde wilt opbaren. Dit kan thuis of in een mortuarium, maar natuurlijk kan dit ook in een ruimte waar je naaste zich goed voelde, zoals in een tuinhuis, een atelier, een werkplaats of elders. Wij denken met je mee en informeren je over alle opbaarmogelijkheden.

Globaal beeld van de uitvaart

Daarna proberen we samen met jou een beeld te scheppen van hoe de uitvaart eruit komt te zien en hoe de komende dagen gaan verlopen. We bespreken de keuze voor cremeren of begraven, we leggen een datum en tijdstip vast en denken na over een passende locatie. Misschien praten we al kort over de invulling van de dag van afscheid. Maar je hoeft op deze eerste dag niet alles definitief te regelen. Je hebt de tijd om samen over zaken na te denken en te verwerken wat er op deze eerste dag allemaal is gebeurd. Daarom laten we je de rest van deze dag met familie en/of vrienden. Ontstaan er vragen? Wij zijn op elk moment van de dag voor jou bereikbaar. En morgen zijn wij er weer.

rouwkaart uitvaart uniek uitvaartonderneming Soest en Baarn

De dagen tussen het overlijden en de uitvaart

Dag 2: Het maken van de kaart en de eerste keuzes

Authentiek afscheid

In deze dagen komt er ontzettend veel op je af; een rollercoaster. Wij zijn er dan om stap voor stap met jou de uitvaart van je geliefde vorm te geven. Het leven van de overledene en de wensen als nabestaanden staan centraal. Mogelijk zijn de wensen voor een authentiek afscheid al eerder besproken of vastgelegd. Is dat niet zo en is het overlijden bijvoorbeeld totaal onverwacht? Wees gerust, wij zijn in staat om je in korte tijd te helpen een passend afscheid vorm te geven. Wij zijn ervaren, creatief en inspireren je graag. Op het gebied van afscheid nemen is namelijk alles mogelijk. Het gaat er bij ons om dat het afscheid precies zo is zoals je het had voorgesteld en waarin iedereen het leven van je geliefde herkent.

Persoonlijke keuzes

Op dag 2 maken we samen een kaart, we zoeken naar de mooiste woorden en beelden, precies zoals je geliefde was. Ook geven we samen invulling aan het afscheid. Denk aan de keuze tussen een kist of een wade. Kies je voor traditioneel vervoer, een oldtimer, een busje of de eigen auto? Worden het bloemen uit eigen tuin of heb je een speciale wens voor de bloemist? Is de stamkroeg op de hoek een goede plek? Of toch dat kleine witte kerkje, of misschien wel in de eigen achtertuin? Intiem of groots? Koffie met cake of bubbels met hapjes? Ook hier geldt dat je niet alles tegelijk hoeft te besluiten; je hebt nog steeds alle tijd. Wij houden het overzicht en begeleiden je bij alle zaken die geregeld moeten worden.

Inzicht in de kosten van de uitvaart

Het is vanzelfsprekend ook belangrijk dat je een goed beeld hebt van de kosten die samenhangen met de keuzes die je maakt. Wij denken mee aan de hand van het beschikbare budget en adviseren waar nodig. We leveren altijd een transparante en gedetailleerde begroting zodat je precies weet waar je aan toe bent.

foto's uitzoeken voor uitvaart in Baarn en Soest

Dag 3 en 4 Nog meer keuzes, keuzes, keuzes……

Uitwerking keuzes

We krijgen steeds meer beeld en geluid bij de invulling van het afscheid. We werken de eerder gemaakte keuzes namelijk verder uit en geven andere zaken verder vorm. Denk aan sprekers voor tijdens het afscheid, (live) muziek of het voordragen van een lievelingsgedicht. Welke foto’s en beelden wil je tonen? Zijn er kinderen bij het afscheid aanwezig en hoe kunnen we hen op een mooie manier betrekken? Juist deze details en rituelen maken het afscheid bijzonder en authentiek.

Draaiboek dag van afscheid

Als alle keuzes en wensen in kaart zijn gebracht, maken we samen een draaiboek. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe de dag van het afscheid er precies gaat uitzien. We stemmen het draaiboek af met de mensen die een rol hebben tijdens het afscheid. We kunnen samen een kijkje nemen op de afscheidslocatie. Zo krijgt de dag van afscheid steeds meer vorm en weet je wat er gaat gebeuren. Dat geeft rust.

laatste verzorging na overlijden en plek opbaren overlijden Soest en Baarn

Dag 5  Puntjes op de i 

Vandaag hoeft er niet zoveel meer. We hebben tijd om de laatste puntjes op de i te zetten en maken het draaiboek definitief. Dat geeft nog meer rust, want alles is echt geregeld.

Een dag van rust en rustig afscheid nemen

Neem deze dag vooral de tijd om rustig afscheid te nemen. Vaak ontvang je deze dag bezoek voor een laatste groet of is er een condoleancebijeenkomst. Je kunt er ook voor kiezen om op deze dag de kist of wade te sluiten. Deze dag is vooral geschikt om je in alle rust voor te bereiden.

Dus pak een momentje voor jezelf om te ontspannen door lekker een wandeling in de buitenlucht te maken, door in bad te gaan, een kopje thee in stilte te drinken of door gewoon een klusje te doen. Kijk vooral wat goed voelt voor jou.

de dag van de uitvaart geregeld door Hiernumaals

De dag van het afscheid

Dag 6 Herinneringen maken

Op deze dag van het afscheid zijn we er helemaal voor jou en voor de andere nabestaanden. Van het begin tot het eind zijn we erbij en zorgen we dat alles loopt zoals we afgelopen week met elkaar hebben besloten. Hier hebben we samen naar toe gewerkt.

Rustig afscheid nemen

Je kunt, samen met de mensen die dicht bij jou of je dierbare staan, in alle rust afscheid nemen. We voeren de volledige regie, zodat je die rust op deze dag van afscheid echt ervaart. Op een informele, liefdevolle, betrokken wijze, creëren we samen het begin van waardevolle herinneringen die voortleven.