503 woorden
3 minuten leestijd

Terugblik met een koekblik

Gisteren was het Wereld Alzheimer Dag en werd er wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de impact van deze ziekte voor degene met dementie en zijn omgeving. Het thema is dit jaar ‘Samen aan Tafel’. Hiernumaals wilde ook graag een geluksmomentje creëren voor mensen met dementie en hun verzorgers om even samen te kunnen ontspannen.

Bij iedere kringloop in de regio gingen we op zoek naar 25 nostalgische koekblikken van plaatjes van Verkade, de koninklijke familie en andere ouderwetse afbeeldingen. We vulden ze met de heerlijkste oudhollandse koekjes en brachten ze rond in de regio bij diverse zorginstellingen voor mensen met dementie. We werden overal hartelijk ontvangen en we hebben de hele dag thee en koffie gedronken met zowel de bewoners als hun liefdevolle verzorgers. De trommels gaven een prachtige ingang voor een mooi gesprek over hoe het er vroeger bij iemand thuis aan toe ging. We horen de meest aandoenlijke verhalen, hebben met elkaar gelachen en soms ook gehuild en tapten zelfs (schuine) moppen. De emotie rond de trommels en de koekjes verbond ons op een prachtige manier met elkaar. Wat een geluksmomenten!

‘s Middags hebben we samen met een aantal bewoners van het Enkhuis in Soest, onderdeel van Dagelijks Leven (een prachtig kleinschalig nieuw thuis voor mensen met dementie) koekjes gebakken en versierd. We lieten ze deeg maken, kneden, rollen en het recept voorlezen. Met vormpjes staken ze het deeg uit en werden de koekjes zeer zorgvuldig en creatief versierd. Oude, verborgen talenten kwamen naar boven. Het bakken van koekjes bracht prachtige herinneringen en emoties naar boven die met elkaar werden gedeeld. We zagen stralende mensen en hadden het twee uurtjes heel fijn met elkaar. En de geur van de versgebakken koekjes zorgde helemaal voor een geluksmoment, want iedereen wordt immers blij van de geur van lekker eten. Dat gold voor de bewoners, voor de verzorging maar zeker ook voor ons. Trots aten we met elkaar de eigen gebakken koekjes en deelden ze ook uit aan de andere bewoners. We zagen alleen maar stralende koppies. We hopen dat ze dit fijne gevoel nog lang kunnen houden. Wij werden er zelf ook heel gelukkig van, het zijn immers de kleine dingen die het doen.

Ook bij het betrekken van iemand met dementie bij een afscheid gaat het vaak om de kleine dingen. Uit zowel persoonlijke en professionele ervaringen (Hiernumaals heeft het dementie vriendelijke uitvaartverzorger keurmerk) weten wij voor welke dilemma’s familie en zorgpersoneel komen te staan als je iemand met dementie wilt betrekken bij een afscheid van een geliefde. We kijken graag samen met familie en verzorgers wat er mogelijk is. Dit hoeft echt niet bij alles te zijn, het zit juist vaak in de kleine dingen. Ervoor kiezen om maar niets te vertellen, ontneemt jouw dierbare de gelegenheid tot afscheid nemen. Ook voor jezelf is het belangrijk om een liefdevol afscheid samen te beleven en de mooie herinnering hieraan met elkaar te kunnen delen.  Het gevoel blijft immers altijd, net als de mens. We gaan daarom graag samen met jullie aan tafel.

Nieuwsoverzicht