414 woorden
2 minuten leestijd

KerstMIS: wie mis jij aan tafel?

Rouw tijdens de feestdagen, hoe ga je daar mee om? Kerstdagen, zijn van die dagen waarin je het gemis van een geliefde extra voelt.

Juist deze dagen breng je vaak in verbondenheid door met dierbare familie of vrienden. Feestdagen zijn voor rouwenden dagen van intens gemis en verdriet. Er is een dierbare met wie je geen rekening meer hoeft te houden als het gaat om kadootjes, het eten en de tafelindeling. Een lege plek aan tafel, deze feestperiode voelt niet als een feest.

We kunnen dat gemis en die pijn helaas niet wegnemen, het mag er ook zijn. Je mag erom huilen en we adviseren ook vooral om aandacht aan je verdriet te schenken. Toch is het belangrijk om, hoe lastig ook, te blijven te focussen op juist de kleine, mooie lichtpuntjes.

Hierbij een aantal tips die je wellicht kunnen helpen om de kerstdagen beter door te komen:

  • Plan vooraf hoe en met wie je de kerstdagen door wilt brengen. Door je voor te bereiden, kun je vermijden dat het dat gemis en verdriet je juist op deze dagen totaal overvalt. Doe alleen die dingen waar je zin in hebt, geef aan wat je nodig hebt.
  • Je kunt ook een kerstdiner maken als eerbetoon aan de overleden geliefde. Kook het speciale lievelingsrecept van de overledene en dek de tafel met het mooie servies van jouw dierbare. Alle gewoontes en gebruiken van de overledene staan deze avond centraal.
  • Bespreek met elkaar hoe je verdriet wilt delen en herinneringen op wilt halen, dit zorgt ervoor dat het onderwerp niet krampachtig wordt vermeden. Vermijden doet immers niet verdwijnen.
  • Spreek met elkaar af om een voorwerp mee te nemen wat betrekking heeft op je geliefde die is overleden. Verhalen kunnen troost bieden en de rouwende juist helpen weer op verhaal te komen.
  • Vertel aan kinderen dat verdriet hebben om diegene die er niet meer is helemaal oké is en dat dit juist de enorme liefde die je voelt voor diegene symboliseert. De liefde verdwijnt immers niet met de dood.
  • Het is mooi om iets symbolisch te doen met elkaar. Iets wat je misschien altijd deed met je overleden geliefde of door juist een nieuw ritueel samen te maken. De kracht van dit ritueel kan enorm verbinden.
  • En…lachen zorgt voor verminderde spierspanningen en ontlaadt. Gun jezelf dus ook momenten om te lachen, ook al voelt dat misschien soms tegenstrijdig.

Laten we de dood en rouw meer bespreekbaar maken. Wie mis jij aan tafel?

Wij wensen je veel warmte, fijne nieuwe herinneringen en mooie lichtpuntjes deze kerstdagen.

Nieuwsoverzicht