470 woorden
2 minuten leestijd

Iedereen gaat dood

♬ De dood heeft zoveel kleuren
Waarom kiezen wij voor zwart?
Het kan elk moment gebeuren
Dus volg alsjeblieft je hart

Iedereen gaat dood

En jij ook
En jij ook
En jij ook

Goldband, Requiem

Zoals de populaire Haagse band Goldband zingt in hun Requiem is er een ding absoluut zeker in het leven en dat is dat we op een dag doodgaan. Daarin zijn we allemaal gelijk aan elkaar. Afgelopen weekend werden we geconfronteerd met het plotse overlijden van Friends acteur Matthew Perry op 54 jarige leeftijd. De shock over zijn dood deed ons allemaal weer even beseffen dat wij sterfelijk zijn. Toch wordt een gesprek over de dood en zeker die van onszelf het liefste ontweken, of alleen gevoerd als daar een directe aanleiding voor is. Vaak wordt het dan automatisch een zwaar en beladen gesprek, terwijl het ook een luchtig en doodgewoon gesprek zou kunnen zijn.

De dood is een impactvolle gebeurtenis, voor jezelf maar ook voor je geliefden. Alleen is het vaak een thema waar we over struikelen. Hiernumaals wil dat taboe graag doorbreken. Want uit onze eigen praktijk blijkt dat het bespreekbaar maken van de dood en het afscheid, zowel degene die dood gaat, als de nabestaanden heel veel rust en troost geeft. Er gebeuren namelijk ontiegelijk mooie dingen als je bewust afscheid neemt. Mooie herinneringen worden opgehaald, er wordt veel gelachen en vaak worden de meest pure en kwetsbare gesprekken gevoerd. Je leert elkaar zo goed kennen als je de dood niet mijdt maar omarmt.

Laatst zei een dame die wij tijdens dit proces mochten begeleiden: “Het bespreekbaar maken van mijn eindigheid en de wensen voor mijn afscheid hebben zoveel warmte en liefde gebracht. Dat gaf me rust, ik sterf niet in angst maar met een hart vol liefde. Ik wil namelijk niet dat iemand achterblijft met vraagtekens en verantwoordelijkheden. En dit betreft niet alleen praktische zaken want juist het bewust tijd samen doorbrengen om te spreken over de dood werkt troostend en liefdevol. Dat ik dit mag meemaken vind ik zo mooi, dat wens ik iedereen!”

Wij nodigen je daarom graag uit aan de keukentafel om te praten over hoe je het leven leeft en viert en welke vorm van afscheid nemen passend voor jou zou kunnen zijn. Want om met Goldband te spreken “De dood heeft zoveel kleuren, waarom kiezen wij voor zwart, het kan elk moment gebeuren dus volg alsjeblieft je hart’. Met ons frisse blik op afscheid-planner helpen we je graag om je hart te laten spreken over jouw afscheid. In welke vorm of kleur dan ook.

Afgelopen week stonden wij met een grote advertentie en een mooi redactioneel artikel over een frisse blik op afscheid in de uitvaartbijlages van diverse huis-aan-huis kranten in het Gooi en omstreken. Neem gerust contact met ons op als je onze afscheidsplanner wilt ontvangen.

Nieuwsoverzicht