476 woorden
2 minuten leestijd

Gemis tijdens de feestdagen

Rouw tijdens de feestdagen, hoe ga je daar mee om? Feestdagen, in het bijzonder kerst en oud en nieuw, zijn van die dagen waarin je geconfronteerd wordt met het besef dat je geliefde er niet meer is en nooit meer zal zijn.

Juist deze dagen breng je vaak in verbondenheid door met dierbare familie of vrienden. Feestdagen zijn voor rouwenden dagen van intens gemis en verdriet. En dan word je op radio en tv ook nog eens de hele dag geconfronteerd met gezellige kerstliedjes en beelden van blije families bij elkaar rond de kerstboom. Dat maakt je gemis alleen maar nog pijnlijker.

Rouw in tijden van Corona maakt het nog eens extra lastig, juist op het moment dat je behoefte hebt aan gezelschap of een arm om je heen is dat door de nieuwe richtlijnen niet toegestaan. Daarbij valt de afleiding van alledag zoals werk, school en activiteiten buitenshuis weg. Dit betekent dat rouwende mensen nog meer op zichzelf zijn aangewezen, minder mogelijkheid hebben even aan hun gemis te ontsnappen en minder kunnen leunen op die ander.

We kunnen dat gemis en die pijn helaas niet wegnemen, het mag er ook zijn. Je mag er om huilen en we adviseren ook vooral om aandacht aan je verdriet te schenken. Toch is het belangrijk om, hoe lastig ook, te blijven te focussen op juist de kleine, mooie lichtpuntjes.

Hierbij een aantal tips die je wellicht kunnen helpen om de feestdagen beter door te komen:

  • Plan vooraf hoe en met wie je de feestdagen door wilt brengen. Door je voor te bereiden, kun je vermijden dat het dat gemis en verdriet je juist op deze dagen totaal overvalt. Doe alleen dingen waar je zin in hebt, geef aan wat je nodig hebt.

  • Houdt als gastvrouw/heer rekening met het feit dat een rouwende niet optimaal functioneert, dus ook weinig tot geen ruimte heeft voor het uitvoeren van ingewikkelde taken of lange avonden aan tafel. Zorg samen voor afleiding of beweging tussen de gangen door.

  • Bespreek met elkaar hoe je verdriet wilt delen en herinneringen op wilt halen, dit zorgt ervoor dat het onderwerp niet krampachtig wordt vermeden. Vermijden doet immers niet verdwijnen. Verhalen kunnen troost bieden en de rouwende juist helpen weer op verhaal te komen.

  • Vertel aan kinderen dat verdriet hebben om diegene die er niet meer is helemaal oké is en dat dit juist de enorme liefde die je voelt voor diegene symboliseert. De liefde verdwijnt niet met de dood.

  • Het is mooi om iets symbolisch te doen met elkaar. Iets wat je misschien altijd deed met de overledene of door juist een nieuw ritueel samen te maken. De kracht van dit ritueel kan enorm verbinden.

  • En…lachen zorgt voor verminderde spierspanningen en ontlaadt. Gun jezelf dus ook momenten om te lachen, ook al voelt dat misschien soms tegenstrijdig.

Wij wensen je veel warmte en mooie lichtpuntjes deze feestdagen.

Nieuwsoverzicht